Ziraat Yatırım’ın değerlendirmesinde, BIST100 endeksinin son iki işlem gününde dalgalı bir seyir izlese de yatay kapanışlar yaptığı aktarıldı. Hisse bazlı ayrışmaların öne çıktığı haftada Tofaş ve Koç Holding ile Banka dışı finans şirketlerindeki hareketlilik dikkat çektiği belirtilirken şu bilgiler verildi:
“Diğer yandan inşaat endeksi pozitif ayrışarak öne çıkarken, elektrik endeksi ilk iki işlem gününde negatif ayrıştı. Borsa İstanbul’un kapalı olduğu çarşamba gününde ise yurtdışı piyasalarda risk iştahı pozitifti. ABD Başkanı Trump, önceki söylemlerinin aksine Fed Başkanı Powell’ı görevden almak gibi bir amacı bulunmadığını söyledi. Bununla birlikte Trump, Çin ile gümrük vergilerini azaltacak bir anlaşma sağlayacaklarına inandığını söyledi. Bu gelişmelerle son iki günde MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 2,2 oranında yükseliş kaydetti. Salı günü 3.500 seviyesini gören Ons Altın, satışlarla karşılaşarak 3.300 seviyesine yaklaştı. Bu sabah ise ABD vadelilerinde satıcılı bir görüntü var. Asya’da Hong Kong borsasında yüzde 1 civarında düşüş gözlenirken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,5 civarında geriliyor. Tekrar yurtiçine baktığımızda; dün Marmara Denizi Silivri açıklarında öğle saatlerinde meydana gelen ve neyse ki ciddi bir kayba neden olmayan 6.2 büyüklüğündeki depremin borsa üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın da katıldığı görüşmenin, yapıcı bir havada gerçekleştiğine işaret edildi. Bununla birlikte Karahan, Washington’da yaptığı sunumda Türkiye’de fiyat gelişmeleri ve para politikasına yönelik mesajlar verdi. Karahan, dezenflasyonun devam ettiğini ama risklerin canlı olduğunu söyledi. Bu ortamda BIST100’ün güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Sıkışık görüntüsünü sürdüren BIST100’de aşağıda 9.250 desteği, yukarıda ise 9.400/50 direnç bölgesi önemini koruyor. Bugünkü veri takviminde, TCMB nisan ayı reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı verilerini yayımlayacak. Ayrıca TAVHL ve TTRAK finansal sonuçlarını piyasalar kapandıktan sonra açıklamaları bekleniyor. ABD’de ise öncü dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları öne çıkıyor.”Değerlenirmede, şirketlere ilişkin şu bilgiler aktarıldı:
“Alarko Holding – Alarko Carrier (ALARK – ALCAR, Nötr): Holding, bağlı ortaklığı Alarko Carrier’ın sermayesinin yüzde 20’sine denk gelen paylarını, şirket ortağı Carrier HVACR Investments B.V.’ye satmak üzere resmi teklifte bulunmuştur. Carrier’ın teklifi kabul etmemesi halinde, payların borsada satışı da dahil olmak üzere farklı alternatifler değerlendirilecektir. Yapılacak satış Alarko Carrier’ın kontrol yapısında herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır.
“Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirket’in sermayesinde yüzde 100 oranında paya sahip olduğu Değer Finansal Danışmanlık’ın 1,2mn TL başlangıç sermayesi ile kuruluşu tescil edilmiştir.
“Emlak Konut (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket 1 milyar TL fonla, azami 380mn adete kadar pay geri alım programı başlattığını duyurmuştur.
“Türk Hava Yolları – Pegasus (THYAO – PGSUS, Nötr): Türk Hava Yolları, yurt içi bilet tavan fiyatını 1750 TL olarak belirlerken; Pegasus, İstanbul çıkışlı ve varışlı iç hat uçuşlarında bilet tavan fiyatını 1750 TL olarak belirlemiştir.”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın, Türk lirası-Kazakistan tengesi ikili para takası (swap) anlaşmasını imzaladığı vurgulanırken “Anlaşma, Başkan Fatih Karahan ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından Vaşington’da imzalanmıştır. Swap anlaşması, iki merkez bankası arasında azami 28 milyar Türk lirası veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para birimi takasına imkan sağlayacaktır. Geçerlilik süresi 3 yıl olan anlaşma, tarafların karşılıklı uzlaşısı üzerine uzatılabilecektir. Anlaşma, para takası finansmanlı ticaret mutabakatı yoluyla ikili ticareti ve mali iş birliğini teşvik etme amacını taşımaktadır. Taraflar, swap anlaşması ile iki merkez bankası arasındaki iş birliğinin daha da güçleneceğini öngörmektedir.” denildi.
Ayrıca değerlendirmede şirketlere ilişkin şu analiz yapıldı:
“Akiş GYO (AKSGY): Şirket 17.02.2023’te başlattığı geri alım programını sonlandırıp; 50mn TL fonla, azami 5mn adete kadar pay geri alım programı başlattığını duyurmuştur.
“Maçkolik (MACKO): Şirket’in Fransa’daki tam iştiraki Activaweb SAS, FDJ UNITED’ın yüzde 100 bağlı kuruluşu La Française des Jeux ile reklam satış sözleşmesi imzalamıştır. Anlaşmadan 2025’te 1mn EUR üzeri gelir elde edileceği öngörülmüştür.
“Mobiltel İletişim (MOBTL): Türk Telekom’un internet sitesinde yayımlanan “Yerli ve Milli Haberleşme Cihazı” başlıklı haber sonrası, haberin sosyal medyada yayılması ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Mıstaçoğlu’nun isminin geçmesi nedeniyle Şirket yaptığı açıklamada ilişkili taraflardan AGM Teknoloji ile Aselsan, Türk Telekom, Türk Dünyası İş Konseyi ve Ankara Ticaret Odası arasında yerli haberleşme cihazı projesi kapsamında görüşmelerin sürdüğünü belirtmiştir. Projeye doğrudan taraf olmayan Mobiltel’in, süreç hayata geçerse satış, dağıtım ve pazarlama alanlarında rol alabilecektir.
“Orçay (ORCAY): Şirket, 80mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden karşılanmak suretiyle (bedelli) 320mn TL tutarında (yüzde 400 oranında) artırılarak 400mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.
“Söktaş Tekstil (SKTAS): Şirket’in yüzde 40 oranında iştirak ettiği yabancı sermayeli Fabula Tekstil’in Yönetim Kurulu, verimlilik ve karlılık değerlendirmeleri sonucunda şirketin üretim faaliyetlerinin durdurulmasına karar vermiştir.
“Tera Yatırım (TERA): Şirket’in 24 Mart 2025 tarihli pay geri alım programında 720mn TL olarak yer alan azami kaynak, Yönetim Kurulu’nun 22 Nisan 2025 tarihli kararıyla 1.250mn TL’ye yükseltilmiştir. Fonun Şirket’in özkaynaklarından karşılanacağı, programın diğer koşullarının değiştirilmeksizin sürdürüleceği ve işlemlerin finansal duruma olumsuz etkisi olmayacağı öngörülmüştür.”